Ledno plezanje v Todražu

Jamarsko društvo Gorenja vas je organiziralo ledno plezanje v Todražu, na ledeni steni, ki jo pridno zalivajo in v teh za led prijaznih temperaturah se jim res splača… Nam pa tudi, ki smo se odzvali vabilu in se dobro zmigali v mrzlem dopoldnevu.

Pogled na lepo zalito steno

Ker sam še nisem nikoli ledno plezal, sem najprej samo fotkal, varoval soplezalce in opazoval njihovo početje, potem pa tudi sam zapičil “kremplje” v led. Krasno, vendar bolj naporno kot izgleda od daleč 🙂 (kot veliko stvari).

V ledenem objemu

Najprej se je treba otresti občutka, da moraš cepin zariti do konca v sneg in se navaditi, da tudi tistih par milimetrov zapičenega drži (no ja, ne vedno :)). Ampak ker smo bili varovani je bilo plezanje res v užitek.

"Varovalci" imajo "varovance" vedno pod kontrolo
Led

Jamarji so seveda poskrbeli tudi za “gretje”, bodisi ob ognjišču ali s pomočjo čaja in/ali kuhanega vina. Sicer smo pa bolj ali manj vedno migali, tako da kakšnega hudega občutka mraza ni bilo.

Štant za pogret
Kuhanje vina? 😀

Kar nisem mogel verjeti, ko sem gledal mulca, starega kakšnih 6-7 let s kakšno vztrajnostjo je plezal in lezel navzgor in to kljub temu, da cepina niti približno ni mogel zabiti v led 🙂

Vzpon
Na ledenih orglah

Vsekakor bo treba takšno miganje še kdaj ponoviti.

Sharing is caring
Written by:

One Comment

  1. 12 februarja, 2012
    Reply

    Jaz sem prišla pogledat samo za kake pol ure, pa sem se doma morala odmrznit. Res ne vem, kako vas ni zeblo… 🙂 Bi pa jaz to tudi probala, ko bodo temperature bolj okoli 0°C.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*