Prekova jama

Po dooolgih dveh mesecih jamarskega premora, smo v četrtek dobili povabilo Jokla, če gremo pogledat in malo pofotkat zanimivo jamo pri Žireh. Po začetnem navdušenju smo se v do Amasade v Žireh odpeljali celo trije 😀 No ja, ravno dovolj, zraven je šel tako ali tako še Jokl inu dva njegova nekdanja tečajnika. Po poceni kavici (hja, v Ambasadi sem vedno prijetno presenečen nad cenami :)), smo se odpeljali do izhodišča – o tem, da sem komaj lovil (vidni) stik z lokalcem v golfu pred nami ne bi pisal danes 😀

Del ekipe
Del ekipe

Potem pa lagano sportski proti jami, ki ni prav daleč od ceste. Jokl odmakne provizoriš rešetko na vhodu – ravno toliko je nameščena, da kakšen neroden gobar ne konča na dnu brezna.

Vhod
Vhod

Vhodno brezno cca. 45m globine, ki se potem nadaljuje v mokrem meandru proti dolini. Vode je bilo v jami kar precej – a k sreči se ji je možno povsod izogniti. Po kar nekaj korakanja, švicanja, pretikanja končno dospemo skoraj do konca… Trije se odpravijo do konca preverit nadaljevanje, Martin, Andreja inu jaz pa pričnemo z našo nalogo. Z vso vlago v jami in našimi pregretimi telesi smo ustvarjali ogromne količine “megle” – me je že malo zaskrbelo, kako in kaj bomo sploh lahko fotkali – k sreči je bila skrb povsem odveč.

Pri zadnjem slapiču
Pri zadnjem slapiču

Martin se je kar nekako izmikal fotografskemu objektivu, a parkrat se je le pustil prepričat za fotko 🙂

Meander
Meander

V jami (zanimivo) ne manjka niti kapniškega okrasja, pa spet detajli blata in vode in zopet krasni mali sigast svet,…

Male zavesice
Male zavesice
IMG_7435
Martin pod sigasto streho

V tem delu jame so nas dohiteli ostali trije – in razkrili, da so našli nadaljevanje – jama ima sedaj preko 1km poligona, ustavila pa jih je 5 metrska stopnja. Verjamem, da se bo kmalu spet raziskovalo.

Zanimiva slika narave
Zanimiva slika narave
Cevčice
Cevčice

Je kar trajalo, da smo se zopet vrnili pod vhodno brezno, k slapu ob katerem je bilo težko “komandirati” modele oz. statiste 🙂 Smo se komaj slišali. No ja, cca. 3 ure za prvimi smo bili zunaj tudi mi in zaključili tam kjer smo pričeli – v Amabasadi.

Izhodna dvorana
Izhodna dvorana

Več fotk pa v GALERIJI

Sharing is caring
Written by:

Be First to Comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*