Smoganica

Še tole spišem… potem pa nekaj tednov mir – pa ne jamram, da mi je hudo in težko pisat in objavljat (no ja včasih)… 🙂
Zadnje čase nas Bojan vabi/vodi po jamah, ki so jih raziskovali člani ilegalnega planinskega kluba Krpelj (Zadlaška jama, Krasnica in tokrat Smoganica). V te kraje smo loški jamarji tavali bolj poredko – edina mogoče v bližini je bila jama Ponor polne lune na Banjški planoti, a je tega že zeloooo dolgo nazaj.

Parking
Parking

Parking ob cesti, preoblačenje in gasa v breg. Od ceste do jame ni 5 minut hoje – luksuz 🙂 Skozi jamo teče stalen potoček, ki zna glede na notranjost jame tudi kdaj narasti, a Bojan pravi da ob njegovih dveh prejšnjih obiskih ni bilo vode nikoli več kot sedaj. Bojan nas pospremi do križišča, se nekaj zmrduje, ker nismo vzeli načrta, ki nam ga je pripravil – a se bomo že znašli 😀 Potem pa vsak po svoje, Bojan obračat kamne, mi pa (skoraj) do konca enega od rovov.

Obračališče
Obračališče

Že na poti tja smo opazovali veliko pritokov, rovov, razpok, ki se širijo levo in desno nekam v skrito nadaljevanje, sami pa kot durmanski konji naravnost po največjem. Enkrat za spremembo spet jama brez kapnikov, s tihim potočkom, ki se pretaka pod, med in nad kamni… skratka jama za doživeti.

Meander
Meander
Ozki del
Ozki del
IMG_9877
Meander 2

In tako meandriramo – vijugamo po jami. Nekje gor, pa spet dol… in nekako najdemo prehod v zgornje dele.

Zgornji del
Zgornji del

EN del je zanimiv zaradi ogromnih blokov skal, ki so “nastanjeni” nekje visoko nad glavo, sicer zataknjeni za robove, a občutek imaš, kot da lebdijo in bodo vsak čas prigrmeli navzdol.

Viseči bloki
Viseči bloki

Vmes celo srečamo Bojana, a ga kaj hitro spet zgubimo, ko mu povemo, da nekje kar mrgoli majhnih in hitrih 🙂

Andreja
Andreja
Dvoranica
Dvoranica

Nekako spet priplezamo v spodnje dele in ugotovimo, da smo že skoraj zunaj… No, par fotk le še naredimo v vhodnem, največjem delu jame.

Tomaž
Tomaž
Vhodni del
Vhodni del

Na spodnji sliki zloženi kamni v “zid” – a nam ni uspelo razvozlati, zakaj bi kdo kaj takega sploh naredil – za skrivanje pred Nemci in/ali partizani med vojno, kar nam je tudi prišlo na misel, je stvar kar malce preveč očitna.

"Zid" kamenja
“Zid” kamenja

Pred vhodom smo imeli ravno čas za eno skupinsko, ko smo čakali še Bojana, ki mu jama ni bila dovolj, pa je še po gozdu malo skale obračal. 😀

Vhod
Vhod

Več fotografij pa v GALERIJI

 

 

 

Sharing is caring
Written by:

Be First to Comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*