Dve novi jamici

Že nekaj časa smo se dogovarjali za ogled dveh “novih” jam v bližini Soriške planine. In smo šli… Hja, presenečenje je bilo popolno – v jami smo namreč našli svedrovce, sicer so bili videti stari ampak so bili tam – torej v jami nismo bili prvopristopniki. Doma seveda takoj za računalnik in pregledati kateri dve jami sta to – čudno, v bližini ni registriranih podobnih jam. Povprašamo vseeno malo naokrog društva, ki prav tako delujejo na tem teritoriju – nobenemu se ne svita… Očitno je jamo nekoč nekdo obiskal in nikoli registriral. Kaj hočemo, jami nista majhni, zato smo se kmalu v (za naše društvo) številčni udeležbi odpravili in jih raziskali in izmerili.

"Pohod" proti vhodoma
“Pohod” proti vhodoma

Vhoda ležita samo približno 50 metrov vsaksebi a smo se najprej spustili v globljo, tisto katere dna na prejšnji akciji nismo dosegli.

Vhod
Vhod

In tako eden za drugim… 15 metrov pod površjem jama pokaže obraz, ki ga nismo še pričakovali… Meander, prostorno, globoko in sprano brezno – uuuu, to pa ni čisto tipična jama za ta okoliš… Smo potem ugotovili, da nam je zadnjič do dna zmanjkalo samo par metrov štrika. A prepih se čuti tudi naprej v razpoko, ki pa bo potrebna nekaj širitve, da se bomo lahko zbasali skozi in pogledali na “ono” stran.

Razpoka upanja
Razpoka upanja

In ker se jama trenutno tukaj konča, sta se Pero inu Aljaž odpravila ven opremit drugo jamo, ostali trije pa smo obnavljali znanje, ki sta ga Andreja in Mrt’n pridobila na lanski jamarski šoli in pričeli z merjenjem.

Aljaž nas zapušča
Aljaž nas zapušča

Jama je precej preprosta za merjenje – brezno, polica, brezno, polica… Nič pretresljivega, a ko jamo meriš prvič šele dobiš občutek kaj in zakaj meritve – celotno zgodbo pa zaokroži potem samo risanje načrta, kar nas še čaka…

Prehod iz spodnjega brezna
Prehod iz spodnjega brezna
30 metrca od spodaj
30 metrca od spodaj
In še od zgoraj
In še od zgoraj

O raznih skalah ki so letele po breznu niti ne bi razpravljal… ko se spet odpravimo v to jamo bo potrebno počistiti en detajl pod vhodnim breznom, da bo bolj varno za vse.

Pod vhodnim breznom
Pod vhodnim breznom

Kar hitro smo bili zunaj… a na pregled in merjenje nas je čakala še ena jama, zato smo se takoj odpravili še tja.

Vhod v drugo jamo
Vhod v drugo jamo

Vhodni del je ena čudna drča, kjer zemlja in skale kar letijo pod teboj, zato se je v jamo spustil naslednji šele ko se je predhodnik izpel in odmaknil od dometa padajočih projektilov. Ta jama pa čisto nasprotje prejšnje – vse razbito, drobirja in kamenja po tleh ogromno, karkoli primeš ostane v rokah…

Spodnji del
Spodnji del

Kakšnih obetavnih nadaljevanj nismo našli in zopet je bilo na vrsti merjenje. Meter, kompas in naklonomer – to je vse kar potrebuješ in pa seveda kakšen list in svinčnik, vsega si človek pač ne zapomni 🙂

Vhodna dvorana
Vhodna dvorana
Andreja se vzpenja proti drči
Andreja se vzpenja proti drči

Po raznih menjavah v ožini in na štriku (seveda zaradi fotkanja :)) smo bili zunaj na toplem in brez padajočih skal in se dobre volje odpravili na zaključek na Soriško planino – v prvo jamo se sigurno še vrnemo!

GALERIJA – še dodatnih par fotografij

Sharing is caring
Written by:

Be First to Comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*