Predor pod Stenom

Članica našega društva Polona nam je zrihtala, da smo si lahko ogledali nastajanje tunela pod Stenom, dela škofjeloške obvoznice. Pred vhodom smo se popisali, prevzeli jopiče s svetlobnimi telesi in nekaj časa poslušali zanimivo razlago o nastajanju tunela. Kar nekako neučakani smo že bili, kar je opazil tudi “vodič” in nas hitro popeljal v umetno podzemlje. Najprej ogled manjšega reševalnega tunela.

Delovišče

Vstop v reševalni predor

V reševalnem tunelu še niso tako daleč kot pri glavni cevi, tako da smo bili hitro na koncu…

Konec

Sledil je še sprehod po glavni cevi. Na začetku v steni predora prisrčna kapelica, ki varuje delavce pri kopanju in prodiranju skozi loški hribček. Zrak v cevi z vsakim metrom bolj težak, mimo nas pa se vozijo kamioni, v daljavi pa se sliši zvok razbijanja – napredovanja.

Glavna cev
Dodatna razlaga
Konce glavne cevi

Zgornja slika: Danes so verjetno vsaj meter če ne dva dlje 🙂 Zaradi “smotanega” terena napredujejo samo cca 2 -3 metre dnevno v tem trenutku. Najprej miniranje, bum, potem odmik materiala, učvrstitev z mrežami in nosilci, potem pa špricanje z hitrosušečim betonom – baje je v eni uri tako trden, da lahko pričnejo z nadaljnim miniranjem.

Pogled nazaj
Osvetlitev imajo kar lepo urejeno
Igranje s svetlobo ki je na voljo
Izhod v daljavi

Sicer sem s seboj vlačil skoraj vse fleše, ki jih premorem, a sem potem slikal brez njih in uporabljal svetlobo, ki je bila na voljo po predoru – malček višja ISO vrednost pa je kar šlo 🙂

Predor bo dolg 650m podzemnega dela in potem še malo portala na vsaki strani, tako da bo skupna dolžina na koncu cca. 700m. Kdaj bo zaključen? Še letos zatrjujejo.

© 2011, Simon. All rights reserved.

Sharing is caring
Written by:

2 komentarja

 1. 16 junija, 2011
  Reply

  Oooo, luštne fotke! 🙂

  Pa blat je bil tud fajn.

 2. 16 junija, 2011
  Reply

  Bom jest svoje fotke rajš kar doma pustila 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*