Predor pod Stenom

Članica našega društva Polona nam je zrihtala, da smo si lahko ogledali nastajanje tunela pod Stenom, dela škofjeloške obvoznice. Pred vhodom smo se popisali, prevzeli jopiče s svetlobnimi telesi in nekaj časa poslušali zanimivo razlago o nastajanju tunela. Kar nekako neučakani smo že bili, kar je opazil tudi “vodič” in nas hitro popeljal v umetno podzemlje. Najprej ogled manjšega reševalnega tunela.

Delovišče

Vstop v reševalni predor

V reševalnem tunelu še niso tako daleč kot pri glavni cevi, tako da smo bili hitro na koncu…

Konec

Sledil je še sprehod po glavni cevi. Na začetku v steni predora prisrčna kapelica, ki varuje delavce pri kopanju in prodiranju skozi loški hribček. Zrak v cevi z vsakim metrom bolj težak, mimo nas pa se vozijo kamioni, v daljavi pa se sliši zvok razbijanja – napredovanja.

Glavna cev
Dodatna razlaga
Konce glavne cevi

Zgornja slika: Danes so verjetno vsaj meter če ne dva dlje 🙂 Zaradi “smotanega” terena napredujejo samo cca 2 -3 metre dnevno v tem trenutku. Najprej miniranje, bum, potem odmik materiala, učvrstitev z mrežami in nosilci, potem pa špricanje z hitrosušečim betonom – baje je v eni uri tako trden, da lahko pričnejo z nadaljnim miniranjem.

Pogled nazaj
Osvetlitev imajo kar lepo urejeno
Igranje s svetlobo ki je na voljo
Izhod v daljavi

Sicer sem s seboj vlačil skoraj vse fleše, ki jih premorem, a sem potem slikal brez njih in uporabljal svetlobo, ki je bila na voljo po predoru – malček višja ISO vrednost pa je kar šlo 🙂

Predor bo dolg 650m podzemnega dela in potem še malo portala na vsaki strani, tako da bo skupna dolžina na koncu cca. 700m. Kdaj bo zaključen? Še letos zatrjujejo.

Sharing is caring
Written by:

2 komentarja

 1. 16 junija, 2011
  Reply

  Oooo, luštne fotke! 🙂

  Pa blat je bil tud fajn.

 2. 16 junija, 2011
  Reply

  Bom jest svoje fotke rajš kar doma pustila 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*