Trojka

Po kar nekaj letih spet v tej jami (še ni registrirana – po moji krivdi :(), smo si v tej vročini, ko so temperature rasle čez 30°C zaželeli malo ohladitve, pa še preveriti stanje snega in ledu v jami.

Samo ob prvih dveh obiskih leta 2004 in 2006 smo prišli do globine cca. 40 metrov – ob obisku leta 2009 se je snežni čep dvignil za cca. 7-10 metrov, ker se je v jamo usul sneg iz vhodnega brezna… po 4ih letih smo upalli na boljše stanje in možnost nadaljevanja v globine.

Quite some years have passed since our last visit and we thought that it is worth to see if snow level has decreased – and since outside temperature was over 30°C, we thought that cooling for a while would be nice 🙂

Only in 2004 and 2006 we reached depth of 40 meters – we finished visit in 2009 approximately 7-10 meters higher – all the snow in entrance pit collapsed into the cave. And we thought that 4 years is enough for all that snow to melt.

Vhodno brezno
Vhodno brezno

Že na vhodu smo opazili, da je večje vhodno brezno zopet zabasano s snegom – in kot vedno smo za vstop uporabili stranski manjši vhod. Na dnu pa… presenečenje… snega je še vsaj 5 metrov več in sprijaznili smo se, da se s to jamo naša generacija verjetno ne bo več ukvarjala 🙁 No ja, registrirati jo še moramo.

Right at the start, we have noticed, that bigger entrance pit is again filled with snow – so we used smaller side entrance. At the bottom – surprise – there was at least 5 meters of more snow than in 2009. I think that we have to accept that there will be no more exploration for our generation in this cave. 🙁

Ogromno snega
Ogromno snega

Desno od jamarjev – sneg je po celotnem večjem vhodnem breznu. Nekateri so imeli prijetne ohladitve hitro dovolj in so jo takoj ucvrli nazaj na vročino…

Upper photo: snow has filled whole bigger entrance pit.

Hiter povratek
Hiter povratek

Drugim nam je pač sredi poletja malo zanohtalo, preden smo prišli nazaj na površje. 🙂 Vmes pa še naredili nekaj fotk.

Although we were freezing in matter of minutes, we managed to take some photos before exiting.

Vrh snežnega stožca v jami
Vrh snežnega stožca v jami
Stransko vhodno brezno
Stransko vhodno brezno
Manjši vhod/izhod
Manjši vhod/izhod

In ker je bil hlad prijeten glede na zunanjo vročino, sva se z Markom spustila še v večje vhodno brezno, če bi kje obstajal kakšen obhod snežnega čepa v globlje dele (česar si vsi želimo).

We did check bigger entrance to see if there is any possibility of bypassing all that snow-  no luck.

Večje vhodno brezno
Večje vhodno brezno

Nadaljevanja žal ni… sva se pa kar hitro pobrala ven, ko sva gledala ves tisti material (sneg, led, kamenje, debla,…), ki nama je visel nad glavo…

Seeing all that material just somehow hanging above our heads (snow, ice, wood, rocks,…) not feeling really comfortable, so we didn’t stay below that any longer than needed.

Pogled ven
Pogled ven

Zadnja slikica – pogled ven in “obrazložitev”, zakaj nosi jama ime Trojka.

Last photo is kind of “explanation”, why cave is named Trojka (Tripple).

Trojka
Trojka

 

Sharing is caring
Written by:

2 komentarja

 1. ROMAN
  4 septembra, 2013
  Reply

  Lepe fotke, sam jest pa živ ne v to luknjo !!!

  LP
  Roman

  • Simon
   4 septembra, 2013
   Reply

   Hehe, saj ni tako hudo kot zgleda – pa še fino hladno je bilo za spremembo 😀

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*