Montaž, 2753m

Je boljša polovica že nekaj časa “navijala” za v hribe, pa je imela za soboto nalogo, da izbere turo. Najprej se je seveda podcenjevala in izbirala bolj kot ne hribčke, potem pa je le pobrskala malo po hribi.net, našla opis poti in se odločila – naj bo Montaž. Vstajanje sredu noči, vožnja do planine Pecol, pa sva bila še malenkost prezgodnja in sva posedela v avtomobilu še cca. 10 minut, da se je malenkost osvetlilo, preden sva mahnila navzgor.

Jutranje prečenje in vzpon proti sedlu Forca dei Disteis, v ozadju Kanin.

Sonce se je nekje daleč za grebenom že vzpelo nad horizont in počasi osvetljevalo oblake nad nama in gore v daljavi.

Jutranje barve na nebu
Še enkrat pogled proti Kaninu, tokrat pod bolj živimi barvami 🙂

Na poti je ogromno različnega cvetja in ob opazovanju okolice 2 uri do sedla Forca dei Disteis mineta kot bi mignil 🙂

Travniki pod ostenji Montaža

Pogled je seveda vedno uhajal nazaj proti Kaninu, sonček je tam najbolj intenzivno spreminjal svetlobne razmere, medtem ko so se vršaci okrog Montaža že občasno zavili v gosto meglo.

Nov dan…

Malo pod sedlom opaziva še gručo kapitalnih kozorogov, pa se mi ni ljubilo menjati objektiva (zoom), da bi jih pritisnil – jih bom že ob pobratku ko bo tudi več svetlobe sem si mislil…

Proti vstopu v skalnat del poti

Na melišču pod vstopom natakneva čeladi, pasova in samovarovalna kompleta.

Cik cak po skalah
Izredno zanimiva pot

Malo pod meliščem, ki pelje proti Pipanovi lestvi naju dohitita dva domačina in vprašata, če sva kaj spremljala vremensko napoved… No, ko sem mu povedal, da “naj bi” vreme zdržalo se je le zasmejal in dejal, da “We try anyway” 🙂 Je bil Kanin v tistem času že precej zabasan in je nosilo temne oblake v našo smer.

Melišče

Kozorogov (samo samice in mladiči) je bilo tu kar precej… Kot vohuni so naju opazovali iz vseh možnih smeri… Firbčni pa so, ni kaj. 🙂

Ku-kuc

Pipanova lestev – zelo zanimiva, k sreči na njej nobene gneče… Si lahko predstavljam kakšen zamašek se naredi za gor/dol, če je obiska več… Samo tista dva domačina sta na naju prožila izstrelke, tako da sva večkrat ob ropotu “počivala” stisnjena na lestev n čakala, da rafal mine… 🙂

Po lojtrci gor…
Razgled proti Kaninu

Že na lestvi je pričelo pihati, na grebenu, kjer se je vetru pridružila še megla, pa je bilo že kar neprijetno hladno… A je veter k sreči večkrat odpihnil meglo, tako da se je za kakšen trenutek pokazala tudi dolina ali bližnji vršaci.

Greben
Luknja v megli…
Vrh

Na vrhu hitro navlečeva nase jakni inu kapi… Vrževa vase sendvič ali dva – spijem tudi ledeno kavo, ki jo je za presenečenje privlekla na vrh žena i nse odpraviva nazaj proti grebenu h klopci, kjer je bilo idilično zavetrje, kjer sva malo počila brez šklepetanja z zobmi, kot na vrhu. 🙂

Razgled z vrha – spodaj izhodišče na planini Pecol
Presenečenje…
Sestop
Zavetrje

Po grebenu in Pipanovi lestvi navzdol tudi brez gneče, prvo večjo skupino sva srečala nižje, ob opazovanju kozorogov ob poti.

Srečanje
Spust iz megle
Skalovje
Firbca

No, na sedlu sem opazil, da je bilo jutranje “nenatikanje” zooma velika, velika napaka… Kapitalcev namreč ni bilo nikjer… V upanju na srečanje in fotosešn se odpravim od sedla prečno proti zahodu… Okrog ovinka, kozorogov nikjer, pa jo mahnem direktno navzgor, do vrha (ime guglal kasneje) Curtissons (Klavni noži) in potem po zelo, zelo razglednem grebenu nazaj na sedlo in proti dolini.

Na sedlu
Curtissons ali Klavni noži
Pogled proti mogočnem ostenju Montaža, vrh se žal skriva
Direktno navzdol…
Nebo proti Kaninu ne kaže več jutranjega razpoloženja 🙂
Megle kar ne spuste vrha iz svojega objema…

Kakšna fotka, dve več pa v GALERIJI

 

Sharing is caring
Written by:

2 komentarja

 1. 27 julija, 2017
  Reply

  Ja, čeprav vremensko res ni bil ravno idealen dan, je to vseeno bil. 🙂
  Sploh zdaj, ko je musklfiber že mimo…

  Tko da, lep izlet! Bova še kdaj mogla (sama) kam… (pa četudi v hribe). 😛

  • Simon
   28 julija, 2017
   Reply

   Idej dovolj, hribov še dolgo ne bo zmanjkalo… Če pa že, se preselimo na kolo 😛

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*